Miért igyunk szikvizet az egészségtelen cukros üdítők helyett?

Miért igyunk szikvizet az egészségtelen cukros üdítők helyett?

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos a szervezetünk számára. Az ajánlott napi folyadék bevitel egy felnőtt számára 1,5-2 liter, nyáron 2,5-3 liter. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit iszunk.

Például ha ezt a mennyiséget alkoholtartalmú italból vinnénk be, amellett, hogy az alkohol megkötné a vizet a szervezetünkben, vagyis a folyadék nem hasznosulna megfelelően, még a szerveinket is károsítanánk, a szenvedélybetegség kockázatáról nem is beszélve. Akkor sem jobb a helyzet, ha cukros üdítőitalokból fogyasztjuk el ezt a mennyiséget.

A cukros üdítőknek legalább akkora mértékű káros hatásuk az emberei szervezetre, mint az alkoholnak. A szakértők szerint minden olyan italt, ami cukrot, energiát tartalmaz, étkezésnek kell tekinteni, vagyis ha ilyet fogyasztunk lényegében nasizunk.

Amellett, hogy a túlzott cukormennyiség gyengíti a csontozatot, fokozza a gyomorsav termelődést, a legnagyobb kárt a fogakon okozza.

A lyukas fogak túlnyomó részét a cukros üdítők okozzák. Persze sokan állítják, hogy ez csak egy tényező, okozhatja nagyon sok minden más is, de a valóság az, hogy bár ez az állítás igaz, a cukros üdítők túlzott fogyasztása elkerülhető rizikófaktor lenne.

A cukros üdítők hatása a fogakra

Ráadásul minél tovább kortyolgatjuk a cukros italokat, annál nagyobb kárt okozunk. Ugyanis, hogy mondjuk egy pohár kólát egy hajtásra megiszunk, akkor jóval rövidebb ideig vannak kitéve fogaink a cukor káros hatásának. Ha viszont öt-tíz percenként kortyolunk egyet, akkor újra és újra cukrot juttat a fogak felszínére fenntartva a szájüreg savas kémhatását, ami zománc felpuhulásához vezethet, hosszú távon pedig lyukas fogakhoz. De mit igyunk a cukros vackok helyett?

Egészséges egyáltalán a szikvíz?

A legjobb megoldás szomjunk oltására a víz. Ám a helyzet koránt sem ilyen egyszerű, mert vízből is rengetegféle van. A csapvíztől az ásványvizeken át a szikvízig többféle víz közül választhatunk.

Az ízesített ásványvizek ártalmasak is lehetnek, de ha nem megfelelő a minősége, akkor a csapvíz is. Ugyanakkor általában a csapvízzel nincs semmi baj, így ennek a fogyasztását ajánlják a szakemberek elsősorban. De mi a helyzet a szikvízzel? Sokan egy kalap alá veszik a szénsavas vizeket a szénsavas cukros üdítőkkel, pedig hatalmas különbségek vannak a kettő között.

Először is nem árt tisztázni, mi is az a szikvíz.

Igazából egy magyar találmányról van szó, a hazai vizekből, és szintén itthonról származó természetes szén-dioxidból jön létre. Az eljárás vegyszermentes, nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot, tehát minden szempontból természetesen folyadékról van szó. Emellett egészséges is, hiszen nem hizlal, oltja a szomjat, frissít, ráadásul mellékhatásoktól mentes. Sajnos számos tévhit szól a szénsav káros hatásáról a fogak szempontjából, de vajon igaz is?

A bubis víz káros a fogakra vagy sem?

A szikvíz vagy szódavíz azért olyan népszerű, mert  kellemes, pezsgő érzést nyújt, csakúgy, mint a szénsavas üdítők, viszont nem tartalmaz cukrot, így nincs káros hatása. A szénsavról azonban régóta vita folyik, hogy okozhat-e fogszuvasodást vagy sem.

Ezzel kapcsolatban Dr. Mark Hyman étrendtanácsadó végezett kutatás, és jelentette meg a tapasztalatait. Ő elsősorban a szódavizet vizsgálta, ami nem keverendő össze a buborékos ásványvízzel vagy a tonikkal. Ugyebár a szikvíz úgy jön létre, hogy a vízben szén-dioxidot oldanak.

Na, már most, a folyamat során a víz semmilyen tulajdonsága nem változik, mindössze annyi történik, hogy buborékok kerülnek a vízbe.

Ettől az eljárástól nem kerül bele se koffein, se cukor, sem más egyéb adalék, tehát semmi olyan, ami károsítaná a fogakat.

Jobb vagy rosszabb a szikvíz, mint a csapvíz?

Sőt, a szikvíznek számos, az egészségünk szempontjából pozitív hatása van. Mindamellett, hogy nagy szerepet játszhat az egészséges fogak megőrzésében, segíti a méregtelenítést és az emésztést is. Szomjoltásra is tökéletes, akárcsak a csapvíz. Dr. Hyman tanulmánya is azt mutatja, hogy a folyadékbevitelünk szempontjából a szikvíz ugyanannyira javasolható, mint a sima csapi víz, vagyis bátran fogyaszthatjuk.

Mit igyunk a fogaink egészségének védelmében?

Ugyanakkor van pár kivétel, amikor a szikvíz nem épp a legjobb megoldás. Egyes emésztési problémák, mint például irritábilis bél szindróma (IBS), vagy az érzékeny gyomor esetén nem javasolják a szódavíz fogyasztását, mivel aki ilyen betegségben szenved hajlamosabba a puffadásra, illetve a gyomorsav termelődése is fokozódhat náluk a szén-sav hatására. Ha pedig savasodik a gyomor, a nyelőcsövön át visszajuthat a szájba, ami már károsíthatja a fogakat.

Honnan szerezzük be a szikvizet?

Manapság a szikvíz vagy a szódavíz az ásványvizek világában elavultnak hathat. Az ásványvizet csak lekapjuk a boltok polcáról, míg a szódavíz beszerzése egy fokkal nehezebb feladatnak tűnhet. Pedig ez egyáltalán nincs így.

A minőségi szikvízért ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról, mert sok cég szállítja házhoz a palackokat, ráadásul már nem is csak műanyag, hanem üvegballonban. És persze, ahogy fejlődött a technika, már nemcsak literes kiszerelésben lehet beszerezni a szikvizet. Már többféle választható kiszerelés létezik, legyen szó magánemberekről vagy cégekről.


Szódavíz rendelés az egész család és kollégái számára is.

Elérhetőségek