Szikvíz és a fröccs is hungarikum. Legyünk büszkék rá!

Szikvíz és a fröccs is hungarikum. Legyünk büszkék rá!

Nem olyan régen a Hungarikum Bizottság meglepő döntést hozott. A tárgyalások után 5 új tagot köszöntöttek a tipikus magyar termékek listáján, amiért külön is hálásak vagyunk. A szikvíz ezen a listán kapott helyett, olyan hírességek mellett, mint Puskás Ferenc, Kassai Lajos, a magyar operett és a gyulai kolbász.

De miért van szükség ilyen törvényekre?

Erre a válasz igen egyszerű, és sokszor önmagunkban keresendő. Az évek múlásával és a folyton fejlődő újításokkal hajlamosak lehetünk megfeledkezni azokról a hagyományokról, ami eleinte csak Magyarországra volt jellemző, és méltán büszkélkedhetünk velük a külföldi ismerőseink előtt.

A hungarikumtörvény szerint a magyarság teljesítményét össze kell foglalni, hogy még könnyebben megismerhetővé váljon.

A Bizottság tagjai mindent megtesznek, hogy megvizsgálják az ajánlásokat, és döntésükkor figyelembe vegyék, hogy az adott termék hogyan teljesített az elmúlt századokban.

Nem meglepő, hogy a pálinka, a tokaji borvidék, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, vagy a Béres-cseppek is a gyűjteménybe tartoznak. Azonban végre a szikvíz és a fröccs is megkapta a kiérdemelt helyét, mint igazi magyar különlegesség.

Az első fröccs születése, elnevezése

A 19. században nagy sikert aratott a szénsav megjelenése, és új italt is köszöntöttek az emberek. A fröccs elnevezése akkor kezdett terjedni, és mindig összekapcsolódott a szikvízzel és a borral is. Bár nem tudjuk pontosan, hogy miként született meg az első ilyen ital, a szájhagyomány szerint Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály neve is hozzáfűződik a történetben.

Szódavíz rendelés az egész család és kollégái számára is.

Elérhetőségek

fröccs és szikvíz, mint hungarikum

Talán senkinek sem kell külön bemutatni az idősek körében ezt a felkapott italt, a fröccsöt. Pár évtizeddel ezelőtt teljesen elfogadott volt, hogy a szódát még mindig borral keverték, azonban a modern világ kissé elrabolta a figyelmet a magyar italtól. Megjelentek az olcsó és eldobható műanyagok, majd hamarosan a boltok polcait ellepték az ásványvizes palackok. Az embereknek nem kellett többé sem újratölteni, sem visszaváltani a régi üvegeket, egyszerűen eldobhatták azokat. Az újítás eleinte kényelmes megoldásnak tűnt, akkor még senki sem gondolta, hogy a műanyag megjelenése mekkora problémát fog okozni pár évtized múlva, pontosan a mi időnkben.

Ma már nem győzik figyelmeztetni az embereket az eldobható műanyag veszélyeiről, és sajnálják, hogy a régi élet elfelejtődik. Azonban szerencsére ismét egyre többen fordulnak a magyar találmányhoz, és újra rátalálnak a feledhetetlen ízekre.

Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy mind a fröccs, mind a szikvíz hungarikum lett, így sokan visszatérnek a régi szokásokhoz. Az ipar is megindult, az iparágat életben tartó családi vállalkozások azon vannak, hogy minél több emberhez eljuttassák nagyszüleink varázslatos világát, így a szikvíz számos család apraja-nagyjànak újra állandó, kedvenc, frissítő itala lehet; akár magában,akár borral, gyümölcslével vagy szörpökkel keverve.


A frissítő fröccsöt többféleképpen is el lehet készíteni.
Sok lehetőség közül mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet.