Szikvíz és a fröccs is hungarikum. Legyünk büszkék rá!
Nem olyan régen a Hungarikum Bizottság meglepő döntést hozott. A tárgyalások után 5 új tagot köszöntöttek a tipikus magyar termékek listáján, amiért külön is hálásak vagyunk. A szikvíz ezen a listán kapott helyett, olyan hírességek mellett, mint Puskás Ferenc, Kassai Lajos, a magyar operett és a gyulai kolbász.
De miért van szükség ilyen törvényekre?
Erre a válasz igen egyszerű, és sokszor önmagunkban keresendő. Az évek múlásával és a folyton fejlődő újításokkal hajlamosak lehetünk megfeledkezni azokról a hagyományokról, ami eleinte csak Magyarországra volt jellemző, és méltán büszkélkedhetünk velük a külföldi ismerőseink előtt.
A hungarikumtörvény szerint a magyarság teljesítményét össze kell foglalni, hogy még könnyebben megismerhetővé váljon.
A Bizottság tagjai mindent megtesznek, hogy megvizsgálják az ajánlásokat, és döntésükkor figyelembe vegyék, hogy az adott termék hogyan teljesített az elmúlt századokban.
Nem meglepő, hogy a pálinka, a tokaji borvidék, a Hortobágyi Nemzeti Park, a mohácsi busójárás, vagy a Béres-cseppek is a gyűjteménybe tartoznak. Azonban végre a szikvíz és a fröccs is megkapta a kiérdemelt helyét, mint igazi magyar különlegesség.
Az első fröccs születése, elnevezése
Maga a szikvíz az 1800-as években jelent meg hazánkban, és egy különleges bencés nevéhez köthető. Jedlik Ányos sajnos nem írta be magát a történelembe, és sokan nem fogadják el a felfedezését, mégis hozzájárult, hogy a szikvíz hungarikum lehessen. Hála a munkásságának megindult egy új ipar, a szikvízkészítés is, ráadásul egy új frissítő ital is megjelent.
A társadalom polgárai gyakran fordultak a vizezett borokhoz, azonban annak sem az íze, sem az állaga nem kimondottan hívogató. Azonban ha szódával keverték, az íz is megmaradt, és a benne található savanykás buborékok is még különlegesebbé varázsolták az akkor megjelenő fröccsöt.
Ráadásul a konyhában is jól jött a szén-dioxiddal dúsított ital, amit napjainkban is alkalmaznak főleg a cukrászatban.
A 19. században nagy sikert aratott a szénsav megjelenése, és új italt is köszöntöttek az emberek. A fröccs elnevezése akkor kezdett terjedni, és mindig összekapcsolódott a szikvízzel és a borral is. Bár nem tudjuk pontosan, hogy miként született meg az első ilyen ital, a szájhagyomány szerint Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály neve is hozzáfűződik a történetben.
Állítólag 1842. október 5-én történt, egy fóti pincében, ahol Jedlik magával vitte az általa készített szikvizet. Miután elővették a jobbnál jobb borokat, Jedlik összeöntötte a kettőt, és viccesen spriccernek nevezte el a németek után. Persze Vörösmartyt sem kellett félteni, azonnal magyarosította a szót, s költőien fröccsnek hívta és meg is örökítette a "borban fölfelé" szálló "gyöngyöt" a Fóti dalban. Ekkor pedig hivatalosan is megszületett az első pohár.
Szódavíz rendelés az egész család és kollégái számára is.
fröccs és szikvíz, mint hungarikum
Talán senkinek sem kell külön bemutatni az idősek körében ezt a felkapott italt, a fröccsöt. Pár évtizeddel ezelőtt teljesen elfogadott volt, hogy a szódát még mindig borral keverték, azonban a modern világ kissé elrabolta a figyelmet a magyar italtól. Megjelentek az olcsó és eldobható műanyagok, majd hamarosan a boltok polcait ellepték az ásványvizes palackok. Az embereknek nem kellett többé sem újratölteni, sem visszaváltani a régi üvegeket, egyszerűen eldobhatták azokat. Az újítás eleinte kényelmes megoldásnak tűnt, akkor még senki sem gondolta, hogy a műanyag megjelenése mekkora problémát fog okozni pár évtized múlva, pontosan a mi időnkben.
Ma már nem győzik figyelmeztetni az embereket az eldobható műanyag veszélyeiről, és sajnálják, hogy a régi élet elfelejtődik. Azonban szerencsére ismét egyre többen fordulnak a magyar találmányhoz, és újra rátalálnak a feledhetetlen ízekre.
Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy mind a fröccs, mind a szikvíz hungarikum lett, így sokan visszatérnek a régi szokásokhoz. Az ipar is megindult, az iparágat életben tartó családi vállalkozások azon vannak, hogy minél több emberhez eljuttassák nagyszüleink varázslatos világát, így a szikvíz számos család apraja-nagyjànak újra állandó, kedvenc, frissítő itala lehet; akár magában,akár borral, gyümölcslével vagy szörpökkel keverve.